Măsura a fost luată în urma deciziei furnizorului de gaz (unde CET Arad înregistrează datorii) de a institui poprire pe terţ. Situaţia în cauză ar fi însemnat imposibilitatea CET Hidrocarburi de a plăti salariile timp de trei luni de zile. Pentru a evita o asemenea situaţie, conducerea CET Arad a hotărât intrarea în insolvenţă, solicitând de asemenea ridicarea popririi de pe conturile blocabile. „Prin această măsură se încearcă de fapt scoatere centralei din impasul în care se află. Cererea de intrare în insolvenţă va fi urmată în termen de maxim 6 luni de zile de un plan de reorganizare, care înseamnă reînceperea funcţionării”, a directorul CET Arad, Robert Maloş.

În acest moment CET Arad are datorii cumulate în cuantum de 108 milioane de lei către CFR, E-on Gaz şi alţi furnizori. „Prin planul de reorganizare, chiar dacă nu vom putea achita toate datoriile, în trei sau patru ani, cel puţin să demonstrăm că putem plăti măcar o parte dintre ele”, a mai explicat Robert Maloş.

Ca de obicei, primarul Gheorghe Falcă a evitat să-şi asume răspunderea pentru problemele de la CET, preferând să arunce vina, tot ca de obicei, asupra Guvernului. „În 2010-2011, Guvernul României şi-a plătit partea pentru funcţionarea acestor centrale termice, peste 110 milioane lei. În 2012 zero, în 2013 zero, în 2015 zero. Deci în 6 ani, doar 28 de milioane de lei, ceea ce confirmă decalajul pe care îl are astăzi CET-ul. Decizia pe care a luat-o CET-ul este exact una în sprijinul cetăţenilor pentru a furniza în continuare agent termic. Instituţiile care vor să-şi recupereze datoriile trebuie să găsească soluţii, mai ales că cei de la CFR Marfă au fost la Guvern, au avut sprijinul Ministrului Energiei, dar nu au avut sprijinul Ministrului de Finanţe, pentru că la rândul lor sunt datori la statul român.

O astfel de centrală, nu numai cea din Arad, dar şi din orice localitate din România, dacă nu este sprijinită şi guvernamental nu poate să funcţioneze şi este regretabil pentru că este vorba despre sistemul energetic naţional care trebuie să producă energie electrică”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Edilul Aradului uită să menţioneze că ministrul Energiei de la vremea respectivă, Florin Toma Petcu, însoţit de secretarul de stat Doru Vişan, au venit la Arad, au analizat situaţia de la CET şi au explicat ce paşi trebuie să facă Primăria pentru a primi bani de la Guvern. Evident că declaraţiile ministrului au rămas vorbe goale, pentru că problema CET este folosită de ani de zile ca motiv de propagandă anti-guvernamentală de Gheorghe Falcă şi echipa lui.