Mediul economic atât din România, cât și din alte state a devenit destul de agresiv și total imprevizibil și asta din cauza concurenței. De multe ori, managerii pierd din vedere implementarea unor strategii corecte care să îi ajute să supraviețuiască într-o piață deja saturată.

Într-un mediu atât de agitat precum cel din economia românească, managerii companiilor ajung să se lupte în adevărate montagne russe-uri pentru a evita falimentul. De altfel, mediul economic devine factorul cheie după care managerii organizațiilor românești implementează metode și tehnici de management care să ajute la obținerea de profit și să sporească competitivitatea și eficiența financiară.

În acest sens, Kaizen este una din metodele folosite de managerii pentru a ajuta la supraviețuirea companiilor unde activează. Acest sistem a fost implementat mai întâi în companii japoneze în timpul refacerii țării după cel de al doilea Război Mondial.

Kaizen este un concept de origine japoneză, prin care se înțelege că îmbunătățirile făcute pas cu pas sunt calea cea mai sigură, mai ușoară și mai rapidă către maximizarea productivității, a calității și a profitului. Spre deosebire de concepția occidentală care presupune o schimbare totală, la intervale mari de timp cu folosirea unui volum mare de resurse, conceptul Kaizen urmărește îmbunătățirea graduală, lentă, dar continuă de la o zi la alta.

Cercetătorii au analizat piața și au observat că îmbunătățirile acestui concept sunt mici, dar evaluate pe o perioadă mai lungă de timp au acelaș impact cu cele din organizațiile occidentale unde schimbările au loc radical.
Conceptul Kaizen este folosit nu doar de companiile care vor să aibă o stabilitate pe termen lung, ci și de cele care vor să evite falimentul.

Atunci când managerii optează pentru acest concept, este necesar ca aceștia să țină cont de următoarele sfaturi:
– Să uite toate ideile aplicate în prezent în organizarea producției
– Să respingă în totalitate situația existentă
– Să ia în calcul îmbunătățirile cu 40% a situației existente
– Să excludă cheltuielile mari

Implementarea acestui sistem în organizații poate elimina risipa și pierderile, poate ajuta la creșterea productivității muncii cu 20-30%, la reducerea costurilor de exploatare cu 15-20%, la reducerea necesarului de echipamente și creșterea gradului de folosire a celor rămase.

Printre companiile care deja au aplicat acest sistem se numără Grup Romet, Artic Târgoviște, Pirelli România, Toyota.