Indisciplina financiară duce la adâncirea blocajului financiar, iar oamenii de afaceri se tem de creșterea numărului insolvențelor.

Numărul companiilor care se confruntă cu dificultăți financiare crește de la o lună la alta, iar economia românească riscă să se adâncească în blocajul financiar, consideră cei mai mulți reprezentanți ai firmelor chestionați într-un sondaj privind percepția investitorilor asupra insolvențelor.

Mai bine de două treimi (107) din cei 150 de oameni de afaceri care au participat la barometrului Frames&KeysFin, realizat în perioada 15-20 iunie 2018, anunță că se așteaptă la o creștere a numărului insolvențelor în următoarea perioadă, pe fondul evoluției blocajului financiar din economie. ,,Întârzierile la plată sunt tot mai mari, iar această situație afectează puternic sectorul IMM-urilor (90% din economie), mai ales firmele care au grad de siguranță financiară foarte redus, care trăiesc de la o factură la alta”, este una dintre concluziile studiului.

Potrivit datelor publicate de Registrul Comerțului, anul trecut au intrat în insolvență 9102 firme și persoane fizice autorizate, cu aproape 9 la sută mai multe faţă de anul trecut. Tendința s-a păstrat și în intervalul ianuarie – mai 2018, când numărul companiilor și persoanelor fizice autorizate intrate în insolvență a crescut cu aproape 12 la sută comparativ cu perioadă similară din 2017, ajungând la 3.686.

Aproape două treimi dintre cei chestionați consideră că indisciplina financiară este principala cauză care provoacă intrarea în insolvență. ,,Există mulți oameni de afaceri care, pe de o parte, au lacune în materie de know-how de business, iar acest lucru se repercutează asupra dinamicii afacerii. Pe de altă parte, există mulți investitori care încearcă să <fenteze’> cu bună-știință regulile afacerilor, în tentativa de a-și maximiza veniturile, iar acest lucru afectează mai ales firmele cu un capital redus, dependente de fluxul financiar obișnuit”, au declarat reprezentanții companiilor chestionați în cadrul barometrului Sierra Quadrant.

Alți factori care duc la intrarea în insolvență, potrivit sondajului, sunt supraestimarea veniturilor, informarea precară privind partenerii de afaceri și acordarea excesivă de dividende fără a ține cont de dinamica financiară a afacerilor,
Cei mai mulți dintre oamenii de afaceri care au ajuns în insolvență sunt cei care activează în comerțul cu ridicata. 63% dintre respondenti au declarat că insolvența partenerilor lor le-a afectat activitatea, dat fiind faptul că aceștia nu au mai reușit să achite sumele datorate.

Conform Registrului Comerțului, la finalul lunii mai 2018 cel mai mare număr de insolvenţe este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul si repararea autovehiculelor şi motocicletelor – 1.130 (plus 13,68%). Datele ONRC arată că în primele cinci luni din 2018, cele mai multe firme şi PFA-uri intrate în insolvenţă au fost în Bucureşti, respectiv 737 (o crestere de 2,50% faţă aceeaşi perioadă din 2017) şi în judeţele Bihor – 237 (crestere de 22,16%), Iaşi – 213 (crestere 4,41%) şi Timiş – 181 (crestere 27,46%). Numai în luna mai a acestui an au intrat în insolvenţă 721 de firme şi PFA-uri.
Aproape trei sferturi dintre cei chestionați (73%) cred că întărirea disciplinei financiare este principala măsură preventivă pe care o foirmp trebuie să o aibă în vedere pentru a evita insolvența. Printre măsurile preventive, oamenii de afaceri au mai indicat gestionarea responsabilă a investițiilor, optimizarea cheltuielilor și dimensionarea corectă a finanțării bancare (gradul de îndatorare).

Potrivit datelor ONRC, în perioada ianuarie – mai 2018, un număr de 8.364 de firme şi-au suspendat activitatea (in crestere cu 30,81% față de perioada similară din anul trecut), dintre care 1.406 numai în luna mai. Alte 15.751 firme au fost dizolvate in perioada ianuarie – mai 2018 (creștere de 59,49% față de I-V 2017), iar dintre acestea, 3.098 de firme au fost dizolvate in luna mai.

Barometrul “Insolvența în România. Cauze, efecte și perspective în 2018” a fost realizat de Frames Media Network & KeysFin în perioada 15-20 iunie 2018 pe un eșantion de 150 de companii, IMM-uri și mari companii, societăți românești și străine, din domenii precum comerțul, IT, industrie, resurse umane, construcții, turism, telecomunicații, agricultură.