Conform datelor oficiale publicate pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului, în primele șapte luni ale lui 2018, numărul insolvențelor a înregistrat o scădere cu 2,39%. În București sunt cele mai multe firme intrate în insolvență. Dacă în luna iulie a acestui an numărul acestora atingea 137, în perioada 01.01.2018 și 31.07.2018 datele arată că 1034 de firme din București erau în insolvență. Față de anul trecut, datele sunt în scădere cu 13,33%.

De altfel, pentru primele șapte luni ale anului în curs, ierarhia continuă cu județele Bihor (349 firme în insolvență, având o dinamică de +17,91%), Iași ( cu 286 firme în insolvență, având o dinamică de -14,63%), Timiș ( cu 284 firme în insolvență, având o dinamică de + 23,48%) și Constanța ( cu 271 firme în insolvență, avanând o dinamică de +19,91%).

Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.654 (+2,04%). Un număr de 252 de insolvenţe s-au raportat numai la nivelul lunii iulie în acest domeniu.

Ce înseamnă de fapt insolvența ca și definiție? În legea nr. 85/2014 la articolul 5, punctul 29, scrie așa: “Insolvența este acea stare patrimonială a debitorului caracterizată prin insuficiența fondurilor bănești disponibile pentru plata datoriilor exigibile.

“Ce trebuie să înțelegem de aici? Că avem datorii pe care trebuie, evident, să le achităm. Intrarea firmei în insolvenţă nu înseamnă automat falimentul. Se intră în insolvenţă ca să obţii protecţia Tribunalului faţă de presiunea creditorilor asupra firmei în condiţiile în care aceasta nu mai poate face faţă plăților.

Practic, intrarea în insolvență îți oferă o șansă de a te reorganiza, de a-ți reface planul de bătaie, de a-ți continua afacerea. În momentul în care s-a declanşat insolvenţa, orice executare silită se suspendă şi orice presiune cu privire la plata imediată a acestor creanţe este suspendată. Acest lucru înseamnă că firma ajunge într-un moment zero, unul în care are la dispoziție o perioadă de timp, să îşi poată reconstrui activitatea.