Vă propun să aflăm astăzi mai multe informații despre mandatul ad- hoc, o procedură viabilă ce poate ajuta o societate aflată în dificultate să evite insolvența.

Procedura presupune numirea de către Tribunal a unui mandatar independent care să negocieze cu creditorii, în numele societății debitoare, în scopul realizării unei înțelegeri între părți.

Principala caracteristică a procedurii o reprezintă confidențialitatea în sensul că părților le este interzisă sub orice formă divulgarea de informații referitoare la acest proces. Așadar, concurenții, clienții, ceilalți jucători din piață nu vor fi la curent cu desfășurarea acestei proceduri.

În cazul în care creditorii sau mandatarii acestora încalcă obligația de confidențialitate, pot fi obligați la plata de daune, conform regulilor dreptului comun.

Deși procedura nu este obligatorie pentru creditori, aceștia vor trebui să demareze negocieri cu mandatarul, deoarece în caz contrar riscă  deschiderea procedurii insolvenței, și atunci marja de negociere a acestora este semnificativ diminuată.

Deși mandatarul este independent de părți, demersurile acestuia au ca scop obținerea unor rezultate favorabile societății debitoare, în vederea evitării insolvenței.

Sunt Andreea Rusănescu, practician în insolvență AA Total Insolvency și aștept comentariile voastre la acest articol postare.

 

Andreea Rusănescu